Endodonti (Kanal Tedavisi)

Diş ağrısı

Diş ağrısı, dişlerde veya diş etinde meydana gelen bir rahatsızlık sebebiyle oluşan ağrı hissidir. Bazı diş ağrıları hafif düzeyde ve kendiliğinden geçecek türde olabilirken, bazıları ise uzun süreli devam eden ve hekim müdahalesi gerektiren şekilde olabilir. Dişteki ağrının nedenleri diş çürümesi, dişin çatlaması veya kırılması, diş eti hastalıkları, yirmilik diş çıkması, hatalı diş tedavileri, iltihap ya da sinirlerin zarar görmesi gibi sıralanabilir.

Diş ağrısının sebebinin tespit edilmesi için diş hekimini ziyaret edilir. Çürük kaynaklı ağrılarda çürüğün temizlenmesinin ardından dolgu veya kanal tedavisi gibi tedaviler uygulanır. Tedaviye karar verilmesinde çürüğün seviyesi önemlidir.

Kanal tedavisi

Kanal tedavisi, dişin iç yapısında bulunan ve enfeksiyonların ortaya çıkabileceği kanal boşluğunun temizlenmesi, iyileştirilmesi ve koruyucu bir madde ile doldurulmasıdır. Sinirlerin geçtiği pulpa adlı yapı dişin içinden geçer ve bazı durumlarda çürükten zarar görür. Çürüğün sebep olduğu iltihap ve enfeksiyon dişte ağrıyla kendini belli eder ve kanal tedavisi ile bu ağrı önlenir. Amaç dişi korumak ve enfeksiyonun yayılmasını önlemektir.

Kanal Tedavisi Yenileme (Retreatment)

Kanal tedavisi yapılmış bazı kişilerde çeşitli sebeplerden kaynaklı ağrı veya iltihap semptomları tekrarlayabilir. Bu durumda kanal tedavisi yenileme yani retreatment yapılması gerekir. Kanal tedavisi tekrarı, bir dişin içindeki pulpanın bozulması veya enfeksiyonu nedeniyle yapılan endodontik (kanal tedavisi) müdahalenin zamanla bozulması ve tekrar gerekli hale gelmesi durumudur.

Kanal tedavisi yenileme işlemi dişin lokal anesteziyle uyuşturulmasıyla başlar. Diş kanalı açılır ve içerideki eski dolgu malzemesi dışarı çıkarılır. Özel aletlerle dolgu kanalı temizlenip dezenfekte edilir ve ağrıya sebep olabilecek diğer kısımlar kontrol edilir. Bu aşamadan sonra klasik kanal tedavisi aşamaları takip edilir. En son aşamada kalıcı veya geçici bir malzemeyle diş kaplanır.  

Fiber Post Uygulaması

Kanal tedavisi yapılmış bir dişte aşırı madde kaybı veya hasar olduğunda fiber post uygulaması tercih edilir. Fiber post denilen, kürdan benzeri ince uzun yapıdaki malzeme kök kanalına yerleştirilir. Bu sayede dolgu malzemesi sağlam fiber çubuktan destek alacaktır. Dolgu yapılamayacak kadar derin çürüğe veya malzeme kaybına sahip dişler için faydalı bir tedavi yöntemidir.

Modern postlardan önce kullanılan yöntemler dişte çatlamaya sebep olabiliyordu. Güçlü fiber post malzemesi ile bu sorun ortadan kalktı ve uzun süre sağlam bir şekilde kullanılabilecek bir çözüm üretildi. Kanal tedavili diş için post malzemesinin yerleştirileceği alan hazırlanır ve temizlenir. Boşluğa uygun boyuttaki post yerleştirilir ve sabitlenir. Üzerine protez diş koyulur ve diş eski fonksiyonuna geri döner.

Endokron Restorasyonlar

Endokron restorasyonlar tıpkı fiber post uygulaması gibi aşırı madde kaybetmiş dişlerde kullanılan alternatif bir diş hekimliği tedavi yöntemidir. Eğri köklere sahip hastalarda da uygulanabilir. Doğal diş görünümüne oldukça benzer bir yapıda olduğu için uygulandığı bölgede estetik açıdan da uyum sağlar. Endokron restorasyon tedavisinde, kanal tedavisi görmüş dişteki hasarlı, çürük kısım temizlenir. Sonrasında dişte uygun boyutta bir boşluk oluşturulur. Dişteki bu boş alana uygun endokron üretilmesi için ağız içi ölçüsü alınır. Ölçü alma işlemi geleneksel yollarla veya kameralı sistemle yapılabilir. Ölçülere uygun olarak hastanın dişiyle renk ve şekil olarak benzerlik gösterecek parça üretilir. Endokron parça dikkatle açılan boşluğa yerleştirilir.

Kök Ucu (Apikal Rezeksiyon) Tedavisi

Kök ucu tedavisi, kanal tedavisi sonrasında ağrı şikayeti devam eden hastalarda, ağrıya sebep olan iltihaplı diş kök ucunun alınmasıdır. Diş kökünde travmaya bağlı olarak kırılma olan, diş kökünde kist olan veya kişilerde kanal tedavisi yapılmasına rağmen ağrılarında azalma olmayan kişilere apikal rezeksiyon tedavisi uygulanabilir.

Subtitle text example

Title text example

Text after title text example