Dental Kistler

Diş kistleri ağız içinde diş eti veya diş kökleri gibi çeşitli yerlerde çıkan içi sıvı ya da hava dolu kabarcıklardır. Kistler kendi içinde türlere ayrılır. Gelişime bağlı olarak veya enfeksiyona bağlı olarak çıkabilirler. Kistler, hekim muayenesi ile adlandırılır ve uygun tedavi yöntemi uygulanabilir. Bazıları ağrıya ve şişliğe sebep olup kendini belli ederken bazıları ağrı yapmaz. Her iki durumda da kistlerin hekim tarafından kontrol edilmesi önerilir.

Diş Kisti Neden Olur?

Diş kisti oluşumuna travma, diş çürüğü, kanal tedavisinin iyi temizlenmemesi, çürüğün oluşturduğu delikler ve uzun süredir gömülü olan dişler sebep olabilir. Bazen genetik olarak oluştuğu görülebilir.

Diş kisti oluşumu devam ederken etrafında bulunduğu kemik dokusunu tahrip eder. Tedavi edilmediğinde büyümeye devam eder ve daha büyük problemlere yol açar. Ağrı kesici veya antibiyotik ilaç kullanımı kistin oluşmasına engel olmaz. Hasta hiçbir şey yapmadan kistin kendi kendine geçmesini beklerse, büyümesi devam eder.

Diş Kisti Tedavisi

Diş kisti kısa zamanda tespit edilirse, diş çekilerek sorun çözülebilir. Ancak bazı durumlarda bu yeterli gelmeyebilir. Çekilen dişin kökünde herhangi bir kist kalıntısı kalmaması için iyice temizlenmelidir. Unutulmamalıdır ki hiçbir kist çeşidi ilaç veya antibiyotik ile tedavi edilemez. Evde kisti patlatmaya çalışmak veya doğal yöntemlerle tedavi etmeye çalışmak, sizi daha kötü duruma götürecektir. Bu sebeple, kist oluştuğunu gördüğünüzde vakit kaybetmeden diş hekiminize muayene olmalısınız.

Tedavisi için kistin tütüne, konumuna ve büyüklüğüne göre uygulanan çeşitli cerrahi yöntemler vardır. Öncelikle hastanın konforu için uygulama alanına lokal anestezi uygulaması yapılır. Sonrasında diş etinde oluşturulan ufak kesik ile kist tabakasına ulaşılır. Kist temizlenirken etrafındaki sinirlere ve dokulara zarar verilmemesine dikkat edilmelidir. Temizleme işlemi bittiğinde kesik dikiş ile kapatılır ve işlem sonlanır.

Diş Kisti Tedavisi Sonrası

Kist ameliyatı sonrası ağız hareketleri zorlanmamalıdır.

Tükürme, gargara veya çalkalama yapılmamalıdır.

Ameliyatlı bölgeye dokunmayınız.

İlk 4 gün boyunca yumuşak gıdalar tüketilmesi önerilir.

Kalp atışını hızlandıran spor veya hareketli faaliyetlere ara veriniz.