Estetik Diş Hekimliği Nedir ?

Estetik diş hekimliği, kişilerin sağlıklı ve estetik görünen dişler, çene ve diş etlerine sahip olması için iyileştirme yapılan diş hekimliği dalıdır.  Bu alandaki tedavilerin kapsama alanı geniş olduğu için, pek çok diş hekimliği branşı bir arada çalışabilir. Son yıllarda ülkemizde uygulanan diş tedavi yöntemleri teknoloji sayesinde fazlasıyla gelişmiştir. Bir kişi konuşurken dişlere odaklanırız. Yüzdeki en dikkat çeken yerlerin başında gelen dişler, kişilerin sosyal ortamlardaki özgüvenini etkiler. Bu yüzden, ağız, diş etleri ve dişlerdeki estetik görüntünün sağlanması, kişinin güzel bir gülümsemeye sahip olması estetik diş hekimliğinin temel hedefidir.

Estetik olarak iyi görünmeyen dişlerin, kısa veya uzun vadede sağlık açısından da sorun oluşturması muhtemeldir. Örneğin, diş sararması problemi olduğunu var sayalım. Dişlerdeki sararmada genetik, beslenme, temizlik gibi pek çok faktör etkili olmakla birlikte; kişinin sararan dişleri zararlı alışkanlıklarının bir sonucu olabilir. Diş sararmasıyla başlayan problemler, diş taşı oluşması ve çürümeyle devam edebilir. Başka bir örnek vermek gerekirse, çarpık dişlerinden şikayetçi birinin, uzun vadede diş çürümesiyle karşılaşması mümkündür. Kişi, fırçayla diş aralarına ulaşamadığı için, çarpık bölgelerde biriken yemek kalıntıları çürümeye sebep olabilir.

Estetik Diş Hekimliği Neden Gereklidir?

Bu uzmanlık alanında dişlerdeki sararma ve çarpıklık, çenenin asimetrik olması gibi sorunları gidererek, kişi için ideal gülüş tasarlanır. Estetik diş hekimliği, sosyal yaşam içerisinde bireyleri daha mutlu ve özgüvenli hale getirir.

Estetik Diş Hekimliği Uygulamaları Nelerdir?

Gülüş tasarımı: Gülüşünüzü etkileyen diş eti problemleri, dişler arasındaki mesafe, kırık, çarpık veya eksik dişler, diş rengindeki bozulmalar tedavi edilir. Gülüş kişiye özel, yüz anatomisine göre tasarlanır. Bu sebeple uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Dişler temizlenir, problemli kısımlar çene ve ağız yapısına uygun olarak yapılır. Sonuç olarak etkileyici ve sağlıklı bir gülüş tasarlanır.

Bonding: Bozulmaların çok ciddi derecede olmadığı hastalarda uygulanabilir. Arası açılmış, çatlamış veya kırılmış dişlere zarar verilmeden kaliteli bir dolgu malzemesiyle düzeltilmesidir.

Porselen lamina: Dişlere zarar verilmeden ince porselen laminaların diş yüzeyine yapıştırılmasıyla, rengini veya şeklini kaybetmiş dişler güzel bir görünüme kavuşturulur.

Zirkonyum ve seramik kaplama: Dolgunun fayda etmediği, kırık veya kesilmiş dişlere uygulanabilir. Ayrıca renk ve dokusunu kaybetmiş dişlerde de kullanılır. Sağlam ve estetik materyaller oldukları için tercih edilirler.

Diş beyazlatma: Hastaların beslenme biçimi veya sağlık problemleri gibi çeşitli nedenlerden dolayı rengi koyulaşan dişlerine, diş beyazlatma işlemi uygulanabilir. Profesyonel diş beyazlatma ile 2-10 ton arasında renk açılabilir. Sosyal ortamlarda bulunma süremizin ve estetik kaygıların arttığı son yıllarda, sıkça yaptırılan işlemler arasındadır.  

Dolgu tedavisi: Dolgu, çürümüş veya kırılmış dişlere yapılan temizleme işlemi sonrasında, özel bir madde ile doldurularak sağlıklı haline getirilmesidir. Beyaz kompozit dolgu, amalgam dolgu ve porselen dolgu gibi türleri bulunmaktadır. Diş dolgusu dikkatli bir temizlikle başlamalıdır ve dişle uyum sağlayacak şekilde seçilen dolgu malzemesiyle yapılmalıdır.