Gülüş Tasarımı

Gülüş tasarımı, hastaların estetik beklentilerinin göz önünde bulundurularak, optimum dişeti sağlığı, doğallık ve ideal çiğneme fonksiyonunu birleştirerek kişiye özel gülümseme estetiğinin planlanmasıdır. Bu yöntemle, dişlerin estetik görünümünün yanı sıra fonksiyonel olarak da iyileştirilmesi hedeflenir. Yapılan çalışmalarda, genellikle ilk tanışmada insanların ilk dikkatini çeken şeyin gülümsemeniz olduğu ortaya konmuştur. 

Gülüş tasarımında, dişlerin görünümünün ve gülümsemenin estetik açıdan iyileştirilebilmesi için dişlerin şekli, boyutu ve rengi değiştirilebilir. Gülümseme estetiğinin iyileştirilmesinde, hastaların ihtiyaçlarına göre diş beyazlatma, diş eksikliklerinin giderilmesine yönelik protez ve implant uygulamaları, kompozit veya porselen lamine, zirkonyum kaplama, dişeti cerrahisi ve ortodontik tedavi gibi farklı tedavi yöntemleri yer alabilir. Gülüş tasarımı işlemi, diş hekiminin ve diş teknisyeninin işbirliğiyle yapılır. 

İdeal gülümseme dizaynı için kişinin kendi çene yüz anatomisine uygun boyut ve özelliklerde dişlerin konumlandırılması önemlidir. 

Gülüş Tasarımı Adımları

Hasta ile öngörüşme: Diş hekimi hastanın ihtiyaçlarını ve beklentilerini göz önünde bulundurarak, onların hayal ettiği gülüşü örnekler üzerinden karşılıklı konuşarak, kişiye özel tedavi planlamasını şekillendirmelidir.

Diş hekimi muayenesi: Diş hekimi, dişlerin sağlık durumunu, diş yapısını ve ağız içindeki diğer estetik sorunları değerlendirir. Diş estetiğinde görsel olarak iyileştirmenin yanında, sağlıksız dişlerin tedavi edilmesi de gereklidir.

Model veya fotoğraflar oluşturma: Dişlerin güncel görünümünün kaydedilmesi için ağız içi ölçüler 3 boyutlu tarayıcılar yardımı ile alınır veya fotoğrafları çekilir. Diş tedavisi öncesi/sonrası fotoğrafları sayesinde değişiminizi görebilirsiniz.

Gülüş Tasarımı: Diş hekimi ve diş teknisyeni, hastanın ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre tasarımı yapar. Diş eksiklerinin tamamlanması, sararan dişlerin beyazlatılması gibi işlemlerin sonunda mükemmel gülümseme oluşturulur.

Uygulama: Diş hekimi, gülüş tasarımı işlemi için gerekli olan tedavi yöntemlerini uygulamaya başlar. Hastanın ihtiyacı olan diş beyazlatma, gerekli protetik restorasyonlar (kompozit veya porselen lamineler, EMAX, zirkonyum kaplamalar) dişeti estetiği, eksik dişlerin tamamlanması gibi gerekli tedavi aşamaları sırasıyla uygulanır.

Sonrası bakım: Diş hekimi, hastalara tedavi sonrası yeterli ağız bakımının sağlanabilmesi için gerekli ağız hijyen eğitimini verir. Bu talimatlar arasında, diş fırçalama, diş ipi kullanma, diş hekimine düzenli olarak kontrole gitme gibi konular yer alabilir.