Diş İmplantı Nedir ?
Diş implantı veya dental implant olarak bilinen uygulama, tamamen kaybedilen diş kökleri yerine, vücutla uyumlu titanyum malzemeden yapılan yapay diş köklerinin yerleştirilmesidir. Diş kökü yerine geçen en iyi diş tedavi yönteminin implant olduğu bilinir. Tek diş, çoklu diş veya tamamen kaybedilen dişlerin yerine kullanılabilir. Çene kemiğine yerleştirilen implant, özel yapısı sayesinde, hastanın doğal diş kökleri gibi davranır ve çene kemiğine zamanla tutunur. Hasta, uzun yıllar boyunca kullanabileceği sağlam dişlere sahip olur. İmplantlar 20 yıldan fazla sürede, dikkatli ağız bakımıyla desteklenirse ömür boyu kullanılabilir.


İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisi birkaç aşamadan oluşmaktadır ve bu yüzden, diğer tedavi yöntemlerine göre daha uzun sürer. Tedavi süresi hastanın kemik yapısına ve iyileşme hızına göre değişmekle birlikte, ortalama 2-7 ay arasındadır. Yerleştirilen implantın çene kemiğiyle bütünleşmesi, hastanın kemik sağlığına ve dış faktörlere göre değişebilir. Örneğin, tedavi sürecinde sigara tüketimi bu süreyi uzatabildiği gibi, bazı vakalarda implantın başarısız olmasına neden olabilir. İmplant diş tedavisi boyunca hastaya lokal anestezi uygulanır ve böylece kişi acı hissetmez. Uygulama esnasında işlem yapılan bölgede hafif baskı hissedilmesi normaldir. Tedavi süreci çeşitli ağrı kesiciler ile desteklenir. Ayrıca, kişi talep ederse geçici protez dişler verilir.
İmplant Tedavisi Kimlere Yapılabilir?
İmplant diş, kemik gelişimini tamamlayan 18 yaşın üzerindeki ve eksik diş problemi olan herkese yapılabilir. Tek diş veya çoklu diş kaybı olan kişiler kalıcı bir çözüm olan implantı tercih edebilir. Bu tedavi için çene kemiğinin implant için uygun koşullarda olması gerekmektedir. İmplantın yerleştirileceği kemiğin uygun kalınlıkta ve yükseklikte olması, başarılı bir implant için gereklidir. Kemiğin uygun olmadığı durumlarda iyileştirme mümkünse kemik tedavisi uygulanır; değilse başka tedavilere yönlendirilir.
Diş Hekimliğinde
Cerrahi İşlemler Nelerdir?
Diş hekimliğinde yapılan cerrahi işlemler, diş, ağız ve çeneden kaynaklı problemlerin büyük Muayenehane veya ameliyathane ortamlarında, lokal/genel anestezi uygulanarak tedavi edildiği cerrahi müdahalelerdir. Ağız, diş ve çene cerrahisinde hizmet verilen alanlar: diş çekimleri ve gömülü diş çekimi, ağızdaki apse ve kistlerin tedavisi, dental implant, dudak, damak, çene ve yanaklardaki hastalıkların tedavisi, çene kırığı/travması tedavisi, ağız/çene bölgesindeki enfeksiyon ve tümör tedavileri ve son olarak endodonti cerrahisi olarak sıralanabilir.