Yetişkinler İçin Ortodonti
Ortodonti, diş ve çenelerin düzeltilmesi ile ilgilenen diş hekimliğinin uzmanlık gerektiren bir alanıdır. Günümüzde bireylerin ilk daimi dişlerinin sürdüğü 6 yaş civarında mutlaka çene yüz gelişimi değerlendirilmesi açısından bir ortodonti uzmanına yönlendirilmesi tavsiye edilmektedir. Ortodontik tedavilerde genellikle çocukluk ve gençlik yıllarında yapılmaktadır. Erken yaşlarda tedavi fırsatı bulamayan bireyler için yetişkin dönemde de ortodontik tedaviler başarılı bir biçimde uygulanmaktadır. İleri yaşlarda da dişlerdeki düzensizlikler, çenelerin birbirlerine göre ve yüze göre düzeltilmesi (gerekli durumlarda ortognatik cerrahi desteği ile) yetişkin ortodonti tedavisi ile mümkündür. Yetişkin bireylerde de ideal bir gülümseme estetiği, çiğneme fonksiyonu ve sağlıklı ağız yapısı için ortodontik tedavi gereksinimi ortaya çıkabilir. Gelişen teknoloji ile birlikte yetişkinler için hem daha kısa süreli, hem daha konforlu, hem de daha estetik alternatif tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Bu sayede ileri yaşlarda bile bireylerin ortodontik tedaviye olan ilgisi artmıştır. Estetik amaçlı ortodonti, telli veya telsiz tedavi seçenekleri sunar. Şeffaf plaklar, dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılan braketler veya seramik braketler neredeyse hiç görünmediği için yetişkinler için ideal estetik alternatiflerden sayılabilir. İdeal tedavi yöntemini, kapanış bozukluğunun durumu, çene ekleminin stabil olup olmaması mevcut ağız, dişeti sağlığı göz önünde bulundurularak doktorunuz ile birlikte karar vermeniz en doğrusu olacaktır.
Yetişkinler İçin Hangi Ortodonti İşlemleri Yapılır?
- Metal braketler
- Seramik braketler
- Kendinden bağlanan kapaklı braketler
- Lingual ortodonti
- Invisalign
Çocuklar İçin Ortodonti
Çocuklar için ortodontik tedaviler, dişlerin düzgün bir şekilde dizilimini sağlamak ve çocuğun çene-yüz yapısının sağlıklı bir şekilde oluşmasını desteklemek için yapılır.
Çocuk ortodontisi iki türlü olabilir. Bunlardan ilki erken yaşlarda yapılan koruyucu ve önleyici tedavidir. İkincisi ise çene yüz gelişiminde herhangi bir anomali yoksa dişlerin düzgün dizilimini sağlayan tedavileridir. Çocuklardaki çiğneme, diş ve çene problemlerinin erken yaşta tespit edilip, müdahale yaşının kaçırılmaması için 6 yaşında mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.
Çocuklarda Ortodontiye Kaç Yaşında Başlanır?
Çocuklarda Ortodontiye Kaç Yaşında Başlanır?
Erken yaşta tespit edilen çene, yüz ve dişsel bozuklukların tedavisi için çocuklarda zaman kaybetmeden ortodontik tedaviye başlanması gerekebilir. Çocuk hastalarda çene yüz gelişimini kontrol etmek için 6 yaş civarında mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi önerilir. Çene yüz gelişimi açısından herhangi bir anomali varsa fonksiyonel tedavi olarak da adlandırılan tedavi yöntemleri ile erken yaşta çene ortopedisi ile çenelerin birbirlerine ve yüze göre olan konumları düzeltilebilir (fonksiyonel çene ortopedisi). Eğer çene yüz gelişimi açısından dengeli bir gelişim gözleniyorsa, yıllık takipler yapılarak, kalan daimi dişlerin (20 yaş dişleri hariç) tamamlanmasının ardından ortodontik tedaviye başlanabilir. Genellikle 12 -13 yaşlarında ortodontik tedavilere başlıyoruz.