Ortodonti Nedir ?

Ortodonti, dişler ve çenedeki bozuklukların teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği uzmanlık alanıdır. Çarpık veya düzgün sıralanmamış dişler sebebiyle ağız doğru kapanmayabilir. Bu sebeple, çiğneme ve sindirme problemleri, çürükler, diş eti hastalıkları gibi birçok olumsuz durumlar oluşabilir. Ortodonti tedavileri sadece estetik problemleri ortadan kaldırmakla kalmaz, daha ciddi sağlık sorunlarına da çözüm üretir. Diş ve çene yapısı, sadece kişinin görünüşüne değil yeme ve konuşma şekline de etki eder. Bu sebeple, çene ve dişlerde görülen ufak bir sorun bile olsa, ertelenmeden kontrol altına alınmalıdır. Ortodonti halk arasında diş teli tedavisi olarak da bilinmektedir.

Ortodonti Uzmanı Neler Yapar?

Ortodonti uzmanı, yamukluk, çarpıklık, ayrık diş ve kapanma problemleri gibi kişilerdeki ağız problemleri önceden tespit eden ve uygun tedavileri uygulayan kişidir. Ortodontide başlıca kullanılan yöntem tel tedavisidir ve birçok tel çeşidi vardır. Hareketli apareyler ve sabit apareyler bulunur. Hareketli apareyler genellikle çocukluk döneminde 7 ile 12 yaşlar arasında kullanılır. Sabit apareyler, metal, porselen ve lingual olarak türe ayrılır.

Metal olanlar en sık karşılaşılan, dişlerin üzerine tek tek yapıştırılan braketlerin arasından geçen tel türüdür. Metal renkten hoşlanmayan kişiler, şeffaf tel olarak bilinen porselen/seramik tel tercih edebilirler. Bir diğer yöntem lingual tel tedavisinde, dişlerin arka yüzüne yani ağız içine bakan yüzeyine teller yerleştirilir. Dışarıdan bakıldığında tel görülmez ve bu sebeple tel görüntüsünden rahatsız olan kişiler tercih edebilir. Lingual tel dilin yerleşim alanına denk geldiği için hastanın alışması biraz zaman alabilir. Son yıllarda yaygınlık kazanan şeffaf plak uygulaması da tüm bu uygulamalara alternatif geliştirilen bir tedavi aracıdır. Telsiz ortodonti olarak da bilinen şeffaf plaklar, dışarıdan bakıldığında fark etmesi zor olduğu için estetik kaygısı olan kişiler tarafından tercih edilir. 

Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Ortodonti tedavisinin süresi, dişlerin durumuna ve tedavi yöntemine göre değişiklik gösterir. Örneğin diş problemlerine eşlik eden çenesel problem var ise bu tedavi süresi sadece dişin problemli olduğu tedaviye göre daha uzun sürecektir. Bu sebeple doğru bir tedavi süresi tahmin için, ortodonti uzmanına muayene olmanız gereklidir. Diş telinin görevini yerine getirmesi için en hafif vakalarda 6 aydan başlayan ve giderek artan bir sürede sonuç alınabileceğini söyleyebiliriz. Elbette bu süre, problemlerin ne olduğuna göre ve hastaya da bağlıdır. Randevulara düzenli gelinmesi, yenmemesi gereken yiyeceklerden uzak durulması ve temizliğe dikkat edilmesiyle daha hızlı ve olumlu sonuç alınabilir.

Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Kaçtır?

Bazı kişiler ortodonti tedavilerinde tel kullanılmasının, sosyal yaşamlarını etkileyeceği gerekçesiyle hekim koltuğuna oturmaktan kaçmaktadır. Aslında toplumda son yıllarda tel tedavisi gören kişileri sıkça görmeye başladık ve bu bakış açısı giderek zayıflamaktadır. Ömür boyu sağlıklı bir gülümseme ve işlevini doğru yerine getiren dişlere sahip olmak için, daha kısa bir süreyi tel kullanarak geçirmek oldukça avantajlıdır.